Mag mijn kind naar de opvang?
Meest gestelde vragen.
FAQ
Op de site van de Rijksoverheid vindt je het antwoord op de meeste vragen over het coronavirus met betrekking tot de kinderopvang en ook de gastouderopvang, compensatie regeling kinderopvang, doorbetaling kinderopvangtoeslag enzovoort. De vraag van ouders die het meest voorkomt is: mag mijn kind naar de opvang?
Hieronder zijn antwoorden op vragen die vanuit de ouders is ontvangen. Hierin wordt steeds het advies en de richtlijnen van het RIVM en de overheid gevolgd.
Staat je vraag niet in de lijst, mail deze dan naar info@zoetgastouderbureau.nl.
1 Hoe vraag ik als klant bij Zoet Gastouderbureau noodopvang aan?
Je kunt in overleg treden met de gastouder over het opvangen van jouw kind. De gastouderopvang is open. Er wordt een dringend verzoek aan ouders gedaan alleen gebruik te maken van de opvang indien minimaal één van de ouders een cruciaal/vitaal beroep heeft. Of als het kind in een kwetsbare positie zit.
2 Kan ik mijn kind vanaf woensdag 16 december 2020 naar de gastouderopvang brengen?
Ja dat kan. Er wordt een dringend verzoek gedaan aan ouders om alleen gebruik te maken van de gastouderopvang indien minimaal één van de ouders een cruciaal/vitaal beroep heeft. Of als het kind in een kwetsbare positie zit. Er wordt gevraagd op met de gastouder in overleg te treden over de opvang mogelijkheden. Houdt er rekening mee dat de gastouder zelf haar/zijn eigen kinderen thuis heeft voor thuis onderwijs. Gastouderopvang kan geboden worden aan kinderen van ouders die een overeenkomst hebben afgesloten voor gastouderopvang met tussenkomst van een gastouderbureau. Deze heeft een kassiersfunctie en bemiddelende rol. Hierdoor heeft de ouder recht op kinderopvangtoeslag.
3 Is er een werkgeversverklaring nodig om noodopvang aan te vragen?
Nee er is geen werkgeversverklaring nodig voor gastouderopvang in de lock-down. Ouders wordt gevraagd het beroep door te geven aan het gastouderbureau en aan de gastouder.
4 Wat is het testadvies voor kinderen?
Ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij COVID-19 te laten testen. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:
- De klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (=loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) maar ook als er sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid, of anderszins ernstig ziek is
- Het kind corona-gerelateerde klachten heeft na contact met iemand met Corona,
- er een indicatie is in het kader van bron- en contactonderzoek,
- het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek,
Zie voor het testbeleid: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
5 Ik heb een cruciaal beroep maar mijn kind of iemand in het gezin is ziek, mag mijn kind naar de noodopvang komen?
Ook voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep geldt dat zij niet naar de opvang mogen komen als dat vermeld staat in de beslisboom. Check hier de beslisboom
6 Beide ouders hebben geen cruciaal beroep, maar worden wel op het werk verwacht, is er een mogelijkheid om toch opvang af te nemen?
Ja. De gastouderopvang blijft open, zodat kinderen (0-12 jaar) van mensen in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen hier terecht kunnen. Gastouderopvang wordt veel gebruikt door mensen die in cruciale beroepen werken, zoals in de zorg, omdat de gastouderopvang onregelmatige opvang kan bieden voor avond, nacht en weekend. Kinderen kunnen zo dus bij vertrouwde gezichten terecht.
Ouders met een gastoudercontract die toch naar het werk moeten kunnen de kinderen in overleg met de gastouder brengen naar de opvang.
Wel doet het kabinet de dringende oproep aan ouders om geen gebruik te maken van de gastouderopvang als dit niet absoluut noodzakelijk is.
7 Wie ontvangen een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage?
Net als bij de sluiting in het voorjaar wordt er door de overheid in de tegemoetkoming van de eigen bijdrage onderscheid gemaakt worden tussen 3 groepen:
1 Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag.
- Je krijgt kinderopvangtoeslag voor de kosten van de kinderopvang tot de max. uurprijs.
- Voor de kosten van de eigen bijdrage (tot de maximale uurprijs) kun je een tegemoetkoming ontvangen via SVB. Het bedrag wordt berekend op basis van de gegevens die de Belastingdienst/Toeslagen gebruikt voor de kinderopvangtoeslag.
- Ouders ontvangen deze tegemoetkoming automatisch op hun rekening en hoeven dit dus niet zelf aan te vragen. De datum hiervoor is nog niet bekend.
- Voor het recht op kinderopvangtoeslag is het van belang dat de factuur wordt betaald.
2 Ouders die gebruik maken van een subsidieregeling door de gemeenten. Zoals Voorschoolse Educatie, peuteraanbod of Sociaal Medische Indicatie. Deze ouders krijgen een tegemoetkoming van de gemeenten.
3 Ouders die zonder overheidsvergoeding gebruik maken van gastouderopvang.
Ouders die de kosten voor kinderopvang geheel zelf dragen in het afgelopen voorjaar de kosten van gastouderopvang hebben doorbetaald, krijgen hiervoor alsnog een tegemoetkoming.
De regeling voor deze tegemoetkoming is nog niet uitgewerkt, maar zodra wij meer informatie hebben ontvangen zullen wij je hierover informeren.
8 Mijn kind blijft vanaf 16 december 2020 thuis, moet ik wel blijven betalen voor de opvang?
- Betaal de gehele factuur voor opvang zoals je dat altijd doet.
- Een deel van de kosten voor kinderopvang bestaat uit een eigen bijdrage. Je ontvangt van de overheid een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. ‘
- Zoals altijd is het belangrijk om je gegevens actueel te houden. Wijzigingen die specifiek zijn op deze coronamaatregelen in de gastouderopvang hoef je niet door te geven.
9 Waarom moet ik de gastouder door blijven betalen?
- Als je de gastouderopvang doorbetaalt, behoud je je plek op de opvang als deze straks weer voor iedereen opengaat.
- Als je de factuur gewoon doorbetaalt, dan behoud je recht op kinderopvangtoeslag en hoef je niets aan te passen bij de Belastingdienst/Toeslagen voor je kinderopvangtoeslag.
- Je ontvangt van de overheid een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot het maximum uurtarief. Reden voor de tegemoetkoming is dat ouders geen gebruik maken van gastouderopvang, maar wel kosten maken.
10 Kan ik het contract met mijn gastouder opzeggen?
Ja, dat kan. Maar de overheid roept ouders op om dit niet te doen.
- Als je je factuur betaalt, behoud je recht op kinderopvangtoeslag. De overheid geeft ook een tegemoetkoming voor je eigen bijdrage tot het maximum uurtarief.
- Verder behoud je je plek op de kinderopvang. Als je je contract opzegt, verlies je je plek bij de gastouderopvang en de kinderopvangtoeslag, terwijl je deze na de periode van sluiting waarschijnlijk weer nodig hebt.
- Als ouders hun contract laten doorlopen, kunnen kinderopvangorganisaties voldoende aanbod blijven bieden en kunnen ouders in cruciale beroepen blijven werken.
11 Moet ik wijzigingen doorgeven bij de belastingdienst/Toeslagen?
Zoals altijd is het belangrijk om je gegevens actueel te houden. Wijzigingen die specifiek zien op de maatregel omtrent het Corona-Virus en de lock-down in de gastouderopvang hoef je niet door te geven.
12 Door het Coronavirus werk ik minder uren. Heeft dit invloed op de hoogte van mijn kinderopvangtoeslag?
- Het aantal uur waarvoor je recht hebt op de kinderopvangtoeslag blijft in stand. Je hoeft daarom geen wijziging door te geven als je minder uren werkt.
- Als je inkomen hierdoor lager wordt, geef dit dan wel door aan de Belastingdienst/Toeslagen.
13 Moet ik bij de gastouder een mondkapje dragen?
Ouders en anderen die naar de gastouderopvang komen worden dringend verzocht een eigen mondkapje te dragen. Daarnaast blijven de regels gelden t.a.v. de breng- en haalmomenten en de 1,5 meter afstand. Met elkaar kunnen we zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen, gastouders en ouders.
14 Ik ga op vakantie naar een land met code oranje of rood. Heeft dit consequenties voor de gastouderopvang?
Ook als je terugkomt uit een land met code oranje of rood gebruiken gastouders de beslisboom om te bepalen of een kind wel of niet naar de opvang kan komen. Bekijk de meest recente versie van de beslisboom hier.
Vanaf het begin van de coronacrisis volgt Zoet Gastouderbureau de adviezen en regels van het RIVM en de overheid. Dat geldt ook voor de quarantaineregels. In het belang van ouders, kinderen en gastouders wordt er in geen geval van deze regels afwijken. De volledige informatie vanuit de overheid kun je hier lezen.
15 Moet ik de gastouder blijven betalen als we tijdens onze vakantie in het buitenland te maken krijgen met een quarantaine ter plaatse en/of niet kunnen terugreizen?
Ja, je kosten voor de opvang lopen in dat geval door.
16 Wat als een gastouder symptomen van het Coronavirus vertoont?
Voor de gastouders gelden de volgende regels:
- Testbeleid:
Iedereen kan zich met corona-gerelateerde klachten laten testen. Het gaat om (milde) klachten als:
- Hoesten;
- Neusverkoudheid;
- Loopneus;
- Niezen;
- Keelpijn;
- Verhoging tot 38 graden of koorts (vanaf 38 graden);
- Plotseling verlies van reuk of smaak.
Je kunt rechtstreeks een afspraak maken bij de GGD. Totdat de uitslag van de test bekend is blijft de gastouder thuis. De gastouder ontvangt in deze in afwachting van de testuitslag geen kinderen of andere volwassenen thuis.
Testuitslag:
Negatief: Indien de test negatief is, kan de gastouder weer aan het werk met in achtneming van algemene hygiënemaatregelen.
Positief: Indien de test positief is, moet de gastouder ten minste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Als daarna de klachten ook ten minste 24 uur helemaal weg zijn, mag de gastouder weer aan het werk. In geval van een positieve besmetting van een gastouder, wordt er dus geen opvang geboden. De gastouder informeert de ouders. In geval van besmetting van een vraagouder of een kind, treden de ‘Thuisblijfregels voor kinderen’ in werking.
Als een gastouder zich zonder klachten laat testen op COVID-19 en positief test, blijft de gastouder in ieder geval tot 5 dagen na testafname in isolatie. Ook de huisgenoten en nauwe contacten gaan in quarantaine. Als de gastouder na 5 dagen nog klachtenvrij is, mag zij uit isolatie en wordt ook de quarantaine voor huisgenoten/nauwe contacten opgeheven. Als de gastouder binnen de 5 dagen na testafname klachten krijgt, blijft deze persoon langer in thuisisolatie. Ook moeten de huisgenoten dan thuis in quarantaine blijven tot 10 dagen na het laatste risicocontact.
Niet testen:
In het geval dat een gastouder (in overleg met de behandelend arts) besluit om niet getest te worden, mag de gastouder weer aan het werk als hij/zij tenminste 24 uur klachtenvrij is.
- Huisgenoten met klachten:
Als iemand in het huishouden van de gastouder die bij de vraagouder thuis werkt naast milde coronaklachten ook koorts (38°C of hoger) en/of benauwdheidsklachten heeft blijft de gastouder thuis. Als de testuitslag negatief is of als iedereen binnen het huishouden 24 uur geen klachten heeft, mag gastouder weer naar het werk c.q. mag er weer gastouderopvang bij de vraagouder thuis plaatsvinden.
Bij gastouderopvang in eigen huis geldt: de gastouder mag opvang blijven bieden als de huisgenoot (vanaf 13 jaar of ouder) verkoudheidsklachten heeft en deze huisgenoot niet in dezelfde ruimte verblijft/aanwezig is als ouders en de kinderen die worden opgevangen door de gastouder. Als de eigen kinderen van de gastouder van 0 t/m 12 jaar verkoudheidsklachten hebben, mag de gastouder op reguliere wijze opvang blijven bieden. Als een huisgenoot (ongeacht welke leeftijd) van de gastouder koorts (38°C of hoger) en/of benauwdheidsklachten heeft, kan er géén opvang worden geboden.
Als iemand in het huishouden van de gastouder getest is voor COVID-19 en een positieve testuitslag heeft, dan zijn de adviezen van de GGD over de te nemen maatregelen leidend. Gastouders moeten dan thuis in quarantaine blijven tot en met 10 dagen na het laatste risicocontact met de besmette huisgenoot, als er sprake is van strikte zelfisolatie (dat wil zeggen geen risicocontact tussen de besmette persoon en alle huisgenoten).
Als de huisgenoot positief getest is en strikte zelfisolatie is mogelijk, dan kunnen de huisgenoten als zij zelf geen klachten hebben ontwikkeld zich vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact met de besmette persoon laten testen. Als de testuitslag negatief is, dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Het is van belang om ook daarna alert te blijven op klachten en om opnieuw te testen als zich toch klachten ontwikkelen.
Als strikte zelfisolatie niet mogelijk is, moeten gastouders in quarantaine blijven tot en met 10 dagen nadat de huisgenoot met COVID-19 uit isolatie mag.
De informatie op de website en in de FAQ’s is accuraat op de datum van publicatie. ER wordt alles aan gedaan om de content zo actueel en bijgewerkt mogelijk te houden. De situatie rondom het coronavirus ontwikkelt zich snel, dus is het mogelijk dat sommige informatie en aanbevelingen alweer gewijzigd zijn sinds publicatie. Voor het laatste advies, ga naar de website van het RIVM. De laatste informatie over de compensatieregeling vindt je hier.
“Hier houd ik je op de hoogte
van de laatste ontwikkelingen”
Nathalie van der Valk
Zoet Gastouderbureau